Hoeveel contant geld mag je in huis hebben?

Dat je al het geld van je spaarrekening en inkomsten moet doorgeven bij de Belastingdienst, dat weten we inmiddels allemaal wel. Wist je ook dat je enkel een beperkte hoeveelheid cash geld in huis mag hebben? Hierbij wordt niet alleen gekeken naar je spaarpot, maar ook naar giftcards en andere waardebonnen. Hoeveel contant geld mag je in huis hebben zonder in de problemen te komen? Wij zochten het voor je uit.

Hoeveel cash mag je thuis hebben?

Contant geld thuis bewaren, dat is iets wat al eeuwenlang gebeurt. Toch mag je niet zomaar een flinke hoeveelheid cash in huis hebben. Volgens de website van Rijksoverheid mag je in totaal 560 euro cash geld in huis hebben. Heb je een fiscaal partner? Dan wordt dit bedrag verhoogd naar 1120 euro. Alles boven deze bedragen dien je door te geven bij je belastingaangifte. Cadeaubonnen en andere coupons van waarde tellen ook mee aan dit maximale bedrag.

Heb je toch contant geld in huis liggen? Dan kun je het beter veilig bewaren. De plek waar je het bewaart, is namelijk een belangrijke eis van de verzekering. Als je het op een ‘onhandige of onveilige’ plek hebt bewaard, dan kan de verzekering heel lastig doen. Desondanks is het alsnog heel lastig om aan te tonen hoeveel cash je precies in huis had liggen bij eventuele diefstal.

Hoeveel contant geld mag je op zak hebben?

Wist je dat je ook niet zomaar met een stapel cash geld op zak mag lopen? Natuurlijk is het sowieso niet erg comfortabel voor je eigen veiligheid, maar het is ook nog eens tegen de regels. Ondanks dat er niet in de wet staat beschreven hoeveel er in je zakken mag zitten, is er wel een maximaal bedrag aan cash geld dat je mag uitgeven.

Op dit moment moet elke winkelier of bedrijf doorgeven wanneer ze contante betalingen boven de 10.000 euro ontvangen. Toch vindt de overheid dit bedrag nog veel te hoog. Ze willen daarom op 31 maart 2025 een wetswijziging doorvoeren. In deze wet mag niemand meer contante betalingen van meer dan 3000 euro aannemen, doe je dit toch? Dan ben je strafbaar bezig.

Deze wijziging van de Wet ter voorkoming witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) gaat naar alle verwachten 31 maart 2025 in, maar deze ingangsdatum is nog niet definitief.

Toni
Toni

Ik ben Toni, een gepassioneerde schrijver met een brede interesse in diverse onderwerpen. Door mijn nieuwsgierigheid en liefde voor onderzoek weet ik lezers te boeien met goed onderbouwde en boeiende artikelen. Of het nu gaat om technologie, cultuur, gezondheid, of lifestyle, ik duik diep in elk thema om waardevolle inzichten en praktische tips te bieden. Met een achtergrond in journalistiek en communicatie heb ik de vaardigheden ontwikkeld om complexe informatie op een toegankelijke manier te presenteren. Schrijven is niet alleen mijn werk, maar ook mijn manier om de wereld te verkennen en mijn kennis te delen met anderen.

Inhoud

Nieuwste blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *